Plastik i havene er et stort problem for os alle

Når det gælder vores klima og miljø, er der mange problemstillinger at tage fat på og diskutere. En af de vigtigste i disse år er dog mængden af plastik i vores have.

Plastik er en form for vidunderprodukt for menneskeheden. Der er næsten ikke det, som vi ikke kan bruge plastik til. Desværre bruger vi ofte plastik som et engangsprodukt, da vi endnu ikke er specielt gode til at genbruge det.

I mange tilfælde er det både billigere og nemmere bare at producere noget nyt. Og det plastik, vi ikke længere kan bruge, ender ofte i naturen. Det er utroligt skadeligt, da der går mange hundrede år, før plastik bliver opløst i naturen.

Samtidig udgør det en trussel for dyr på både land og i vandet, da de kan blive fanget i det eller komme til at spise det. Og det er i sidste ende noget, der også rammer os mennesker.

 

Mikroplast kan have uoverskuelige konsekvenser

Der er plast både til lands og i vandet – men det er især plastik i havene, som vi taler om. Det skyldes, at plastikken i havet bliver nedbrudt og opløst til mindre dele.

Faktisk så små dele, at vi slet ikke kan se dem. Det omtaler vi ofte som mikroplast. Denne mikroplast er næsten umulig at få ud af havene igen. Samtidig kommer den nemt ind i fødekæden.

I flere havdyr som fx fisk og skaldyr har man fundet rester af plastik i form af mikroplast. Og når vi mennesker spiser disse fisk og skaldyr, ender plastikken i vores system.

Hvad konsekvenserne ved plastik i den menneskelige krop er, er vi endnu ikke helt klar over. Men chancerne for, at det er sundt, er ganske lille.

 

Hvordan finder vi en løsning?

Når det gælder problemstillingen om plastik i havene, er der nok ikke kun én løsning – men mange forskellige. Vi skal blive bedre til at pakke vores ting i andet end plastik og genbruge det, der produceres.

Samtidig skal vi forsøge at få fjernet plastikken fra både land og have. Det er en stor opgave, men det er ikke umuligt. Mange kommer allerede med opfindelser og tiltag, der kan nedbringe mængden af plast og skrald i havet.

Det er tilfældet, fordi der er begyndt at være penge i at indsamle plast og genbruge det. Derfor er der stadig håb forude, men det kræver en indsats for os alle, hvis vi en dag skal have rene verdenshave.

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen